receptų tinklalapis

Beržų sula – vieniems tradicinis, o kitiems egzotiškas gėrimas

Teksto autorė: Agnė Graikšaitė
Nuotraukos: Sip Sap archyvas

 

 

Vidury baltos žiemos pakalbėjome su „Sip Sap“ prekės ženklo plėtros vadove Gintare Didžiokaite apie tradicinį pavasario gėrimą – beržų sulą. Nors pavasario dar teks palaukti, tačiau šiuo gėrimu galima mėgautis visus metus. Pasak Gintarės, jie negamina sulos, ją tik pasiskolina iš gamtos ir padovanoja mums, ištroškusiems skanių ir stilingų gėrimų.

 

Beržų sula bent jau man yra pamirštas gėrimas, kurį pavasarį gana trumpą laiką galėdavau paragauti kaime, o dabar štai galima įsigyti jūsų gaminamus beržų sulos gėrimus. Kaip atsirado idėja gaminti beržų sulos gėrimus?

Išties mums, lietuviams, beržų sula yra pažįstama ir gana artima, nes daugelis pavasarį tėvų ar senelių kaime esame ragavę beržų sulos, kurios būna tik labai trumpą laiką. Pavasrį keletą savaičių paragaujame, o po to tenka jos laukti visus metus iki kito sezono. Šios beržų sulos ypatybės ir atvedė mus iki minties gaminti beržų sulos gėrimus. 2013 metais įsigijome seną sulčių gamyklą Šalčininkų rajone ir pradėjome mąstyti, ką joje gaminti. Pradėjome nuo paprastų vaisių ir daržovių sulčių, bet tuo pačiu metu turėjome norą ką nors daryti su beržų sula.

Pasaulyje tvyrojo natūralių gėrimų mada, o mes Lietuvoje beržų sulos turime tikrai daug. Bet kadangi niekas jos nerenka, neapdirbinėja ir nepakuoja, galime mėgautis ja tik porą savaičių per metus. Žinoma, yra galimybė ją rauginti, šaldyti ar konservuoti, tačiau tada sula praranda savo skonį ir jos pojūtis visiškai kitoks. Ji nebebūna tokia tyra ir švelni. Pradžioje beržų sulą pardavinėjome „Tetra Pak“ pakuotėse kaip įprastas sultis, tačiau šis būdas nesukūrė didelės pridėtinės vertės, nes sula vis tiek išliko gėrimu, kurį tiesiog kartais geriame. 2016 metais pristatėme „Sip Sap“ prekės ženklą. Kadangi pasaulyje karaliavo įvairūs natūralūs gėrimai kaip kokoso vanduo, šalto spaudimo sultys ar kombuča, norėjome pristatyti beržų sulą kaip gėrimą, kurį galima gerti visur ir visada. Nuo pat pradžių jis buvo globalus prekės ženklas, skirtas ne tik Lietuvai, bet ir kitoms šalims, ir buvo ne tik sula, bet visa linija skirtingų skonių gėrimų.

 

 

Beržų sula yra Šiaurės šalių gėrimas, pažįstamas Pabaltijo, Skandinavimos, Ukrainos šalių gyventojams. Jūs eksportuojate ir į kitas valstybes, kaip šį gėrima priima tie, kurims jis nepažįstamas?

Labai įvairiai, bet dauguma labai teigiamai ir su dideliu smalsumu. Beržų sula yra Šiaurės šalių gėrimas, gaunamas ten, kur yra sniego. Beržų sula atsiranda ten, kur yra sniego ir žemės įšalas, kuris pavasarį baigiasi, žemė atšyla, vanduo subėga į beržų šaknis, o beržai prisipildo sulos. Beržų sula paplitusi Lietuvoje, Rusijoje, Ukrainoje, Suomija yra viena didžiausių pasaulio sulos rinkėjų. Taip pat Kanadoje, bet ten labiau kalbame apie klevų produktus. Taip pat šiaurės Japonijoje yra beržų sulos, tačiau mažai kas ten ją renka. Taigi, beržų sula gana plačiai paplitusi, tačiau gamybos ir apdirbimo procesas sudėtingas, dėl to mažai kas ją vartoja. 

Užsienyje žmonės reaguoja gana įvairiai į beržų sulą. Yra šalių, kur žmonės puikiai žino, jog yra tokia kategorija kaip augalų vanduo, tad nenustemba išgirdę apie beržų sulą. Bet taip pat yra tokių, kuriems ji visiška naujovė. Mums yra tekę dalyvauti parodose Azijoje ir ten bendrauti su klientais. Jie labai žavisi beržų sula. Ypač Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Tailande. Ten egzistuoja jaunystės kultas, tad viskas, kas padeda išsaugoti sveikatą ir yra natūralu labai vertinama. Vakarų Europoje žmonės mėgsta madas. Mums neblogai sekasi Prancūzijoje ir Vokietijoje, mat ten labai populiaru viskas, kas yra sveika ir jie labai domisi ekologiškais produktais.

 

Keliaujant po Vakarų Europos šalis išties į akis labai krisdavo gėrimų ir limonadų įvairovė, kaip manote, ar ši mada jau atkeliavo į Lietuvą?

Mes šiek tiek vėluojame su šita mada. Kalbant apie beržų sulą, mes, Lietuvoje, tik dabar jau pradedame prisijaukinti šį gėrimą ir vertinti tai, kad sula natūrali ir iš gamtos.  Gal taip pat atsikratome įsivaizdavimo, kad juk galime visi nemokamai iš gamtos jos gauti. Prieš keturis metus buvo daug sunkiau įtikinti žmones nusipirkti šį gėrimą nei dabar. Bendraujant su kavinėmis ir restorantais taip pat pastebime, kad daug įvairesnių gėrimų jie siūlo savo klientams. Tad sveikų ar mažiau sveikų gėrimų mada tikrai ateina. Bet to, mes esame labai imlūs madoms, ateinančioms iš užsienio. Labai jaučiasi, kad žmonės daug keliauja, daug visko pamato ir išbando, o tą įvairovę nori vartoti grįžę namo.

 

Kaip vyksta gamybos procesas?

Šiuo metu jau laukiame beržų sulos sezono ir pradedame jam ruoštis. Procesas gana sudėtingas. Per sezoną surenkame 1,5 mln. litrų sulos. Ją surinkti turime per dvi-tris savaites. Tuo metu mūsų gamykla dirba visą parą ir sula į ją keliauja nuolatos. Sulą renkame dvejopai. Dalį surenkame patys. Jau daug metų bendradarbiaujame su miškininkais, iš kurių nuomuojamės miškų plotus ir ten renkame sulą patys. Kitą dalį superkame iš ūkininkų. Mums labai svarbu, kad sula turėtų ekologinį sertifikatą. Pradžioje nei vienas ūkininkas to neturėjo, tad patys pradėjome šį procesą.

Sezono trukmė priklauso nuo oro sąlygų. Yra buvę žiemų, kai žiema trunka labai ilgai ir balandžio pabaigoje vos per keletą dienų įvyksta atšilimas, tad tokiu atveju surinkti sulą turime labai nedaug laiko. Būna ir tokių puikių sezonų, kai atšilimas vyksta lėtai. Ideali temperatūra sezonui pradėti yra, kai naktį būna iki -10 laipsnių, o dieną jau būna apie +5 laipsnius. Tokiu variantu žemė po truputį atšyla, vanduo keliauja į beržų šaknis ir beržai prisipildo sulos. Tada ji bėga lėtai ir ilgai, mes galime džiaugtis ilgu sezonu. Pats sulos surinkimo procesas nėra pakitęs nuo to, kaip tai darydavo mūsų seneliai. Vieno metro aukštyje pragręžiama skylutė, statomas specialus vamzdelis, per kurį sula bėga į talpas. Dienos pabaigoje prisipildžiusios taros yra surenkamos ir supilamos į 1000 litrų konteinerius. Toks konteineris keliauja į gamyklą, kur prasideda filtravimo ir sterelizavimo procesai. Po to sula supilstoma į aseptines taras, kuriose nėra oro ir užvakumuota sula gali išbūti metus. Metų eigoje sulą supilstome į reikiamą tarą. Dalis sulos lieka gryna, o dalį maišome su natūraliais skoniais kaip citrinos sultys ar mėtos.

 

 

Kuo beržų sula ypatinga ir naudinga?

Beržų sula nuo senų laikų labai vertinama. Ji buvo ir yra pirmasis metų derlius. Žmonės žiemą pragyvendavo iš to, ką buvo priklaupę per metus. Nutirpus sniegui, pirmas derlius – sula. Dar prieš išeinant į laukus ir sodinant naują derblių, žmonės galėdavo pasidžiaugti beržų sula, kuri būdavo pirmas vitaminas organizamo stiprinimui. Sula iš žemės gelmių pasiima daug vitaminų, mineralų, antioksidantų ir aminorūgščių. Beržų sulos savybės yra labiau detoksikacinės, padedančios iš organizamo išvaryti toksinus ir apsivalyti nuo nereikalingų medžiagų. Sulą gerti taip pat rekomenduojam tiems, kas daug sportuoja, nes ji padeda atstatyti mineralų kiekį.

 

Receptas

Jei turite ir mėgstate gryną sulą, ji puikiai tinka su visais natūraliais ingredientais – spanguolėmis, citrina, įvairiomis nuogomis ar mėtomis. Mes mėgstame eksperimentuoti, tad esame paruošę sulos gėrimą su spanguolių sultimis, medumi, imbieru ir porpoliu. Beržų sulą galima maišyti su bet kuo, su kuo gertumėte vandenį – ar tai būtų vaisiai, ar uogos, ar rabarbaras. Beržų sulą skaniausia gerti šaltą.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.