Tai vienas iš tradicinių Šiaurės Ispanijoje kilusių patiekalų, kuris labai dažnai sutinkamas visose šalies regionose. Dar kitaip vadinama Empanada Gallega. Šis patiekalas turi gausybę variacijų. Įdarui naudojamas: tunas, mėsa, jūros gėrybės, daržovės ir t.t.. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų nieko nesiskiria nuo eilinių įdarytų, sluoksniuotos tešlos pyragų. Tešlos paruošimas, be abejo taip pat turi gausybę variacijų, nuo sviestinės trapios iki mielinės. Tačiau būtent Galicijoje tešla gaminama su vynu. Iš gausybės įdarų, gal net sakyčiau lengviausiai paruošiamas, tačiau tikrai gomurį maloniai nustebinantis yra būtent kumpio ir datulių variacija.

Sumaišome sausus ingridientus: miltus, papriką, kepimo miltelius ir druską.
Kitame inde sumaišome skystus ingridientus: vandenį, vyną ir aliejų
Sumaišome skystus ingridientus su sausais.
Tešlą galima minkyti rankomis ar kombainu, tai tikria netruks daug laiko.
Kai visi ingridientai susijungia, atidame tešlą šiek tiek pailsėti, uždengus rankšluoščiu.
Nors dėjome kepimo miltelių, tačiau tešla neiškils, neišsigąskite taip ir turi būti.
Pailsėjus tešlai, ją padaliname į 4 lygias dalis. Jei norisi mažesnių pyragų, galima dalinti į daugiau. Šiuo atveju aš dariau 2 dideles empanadas per visą skardą.
Iškočiojame tešlą kiek įmanoma ploniau, stengiamės, kad lakštai būtų vienodo dydžio ir formos.
Kaip ir minėjau, šiam įdarui pasiruošimo praktiškai nereikia. Ypač jei nusipirksite jau supjaustytą griežinėliais kumpį ir sūrį. Teks tik supjaustyti datules ir susmulkinti šoninę.
Ant kepimo popieriumi patiestos skardos dedame įdarą. Pirmu sluoksniu išklojame, plonais grėžinėliais pjaustytą sūrį, po to dedame kumpį, smulkintą šoninę ir datules (kad šoninė nesukibtų į gabalus, galima ją karpyti tiesiai ant tešlos). Nepamirškite palikti tešlos kraštų nepadengtų įdaru, kad būtų galima sulipinti viršutinį sluoksni.
Dabar jūsų pasirinkimas, ar darysite tik 1 sluoksnį ar daugiau, aš rekomenduoju 2 sluoksnius taip įdaras atsiskleis geriau. Antram sluoksniui kartojame viską taip pat, sūris, kumpis, datulės ir šoninė.
Kai jau užklojome tiek įdaro sluoksnių kiek norisi, metas sulipdyti pyragą. Tešlos su įdaru kraštelius patepame šiek tiek vandens, taip tešla daug geriau sukibs tarpusavyje. Dedame antrą lakštą tešlos ant viršaus ir apspaudžiame šakute. Dėmesio!!! Tešlos kraštus būtina užsandarinti, kad neišbėgtų įdaras, tačiau taip pat svarbu, padaryti skylutes kad būtų kur išeiti garui. Kitu atveju tešlos vršus išsipūs kaip balionas. Aš net rekomenduočiau ne tik subadyti šakute, bet ir įpjauti peiliu keliose vietose.
Pabaigai, aptepame paviršių kiaušinio plakiniu.
Kai pyragas sulipdytas, šauname jį į iki 200 C įkaitintą orkaitą ir kepame apie 45 min.
Skanaus!
Ingredients
Directions
Sumaišome sausus ingridientus: miltus, papriką, kepimo miltelius ir druską.
Kitame inde sumaišome skystus ingridientus: vandenį, vyną ir aliejų
Sumaišome skystus ingridientus su sausais.
Tešlą galima minkyti rankomis ar kombainu, tai tikria netruks daug laiko.
Kai visi ingridientai susijungia, atidame tešlą šiek tiek pailsėti, uždengus rankšluoščiu.
Nors dėjome kepimo miltelių, tačiau tešla neiškils, neišsigąskite taip ir turi būti.
Pailsėjus tešlai, ją padaliname į 4 lygias dalis. Jei norisi mažesnių pyragų, galima dalinti į daugiau. Šiuo atveju aš dariau 2 dideles empanadas per visą skardą.
Iškočiojame tešlą kiek įmanoma ploniau, stengiamės, kad lakštai būtų vienodo dydžio ir formos.
Kaip ir minėjau, šiam įdarui pasiruošimo praktiškai nereikia. Ypač jei nusipirksite jau supjaustytą griežinėliais kumpį ir sūrį. Teks tik supjaustyti datules ir susmulkinti šoninę.
Ant kepimo popieriumi patiestos skardos dedame įdarą. Pirmu sluoksniu išklojame, plonais grėžinėliais pjaustytą sūrį, po to dedame kumpį, smulkintą šoninę ir datules (kad šoninė nesukibtų į gabalus, galima ją karpyti tiesiai ant tešlos). Nepamirškite palikti tešlos kraštų nepadengtų įdaru, kad būtų galima sulipinti viršutinį sluoksni.
Dabar jūsų pasirinkimas, ar darysite tik 1 sluoksnį ar daugiau, aš rekomenduoju 2 sluoksnius taip įdaras atsiskleis geriau. Antram sluoksniui kartojame viską taip pat, sūris, kumpis, datulės ir šoninė.
Kai jau užklojome tiek įdaro sluoksnių kiek norisi, metas sulipdyti pyragą. Tešlos su įdaru kraštelius patepame šiek tiek vandens, taip tešla daug geriau sukibs tarpusavyje. Dedame antrą lakštą tešlos ant viršaus ir apspaudžiame šakute. Dėmesio!!! Tešlos kraštus būtina užsandarinti, kad neišbėgtų įdaras, tačiau taip pat svarbu, padaryti skylutes kad būtų kur išeiti garui. Kitu atveju tešlos vršus išsipūs kaip balionas. Aš net rekomenduočiau ne tik subadyti šakute, bet ir įpjauti peiliu keliose vietose.
Pabaigai, aptepame paviršių kiaušinio plakiniu.
Kai pyragas sulipdytas, šauname jį į iki 200 C įkaitintą orkaitą ir kepame apie 45 min.
Skanaus!