receptų tinklalapis

Ispaniška „Empanada“ su kumpio ir datulių įdaru

AuthorViktorija.sg
Rating

Tai vienas iš tradicinių Šiaurės Ispanijoje kilusių patiekalų, kuris labai dažnai sutinkamas visose šalies regionose. Dar kitaip vadinama Empanada Gallega. Šis patiekalas turi gausybę variacijų. Įdarui naudojamas: tunas, mėsa, jūros gėrybės, daržovės ir t.t.. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų nieko nesiskiria nuo eilinių įdarytų, sluoksniuotos tešlos pyragų. Tešlos paruošimas, be abejo taip pat turi gausybę variacijų, nuo sviestinės trapios iki mielinės. Tačiau būtent Galicijoje tešla gaminama su vynu. Iš gausybės įdarų, gal net sakyčiau lengviausiai paruošiamas, tačiau tikrai gomurį maloniai nustebinantis yra būtent kumpio ir datulių variacija.

Share
Tešlai
 450 g Kvietinių miltų
 2 tsp saldžiosios paprikos milteliųgalima ir nedėti
 1 tsp Kepimo milteliųnubrauktas arbatinis šaukštelis
 100 ml Alyvuogių aliejaus naudojau šalto spaudimo ypač tyrą
 75 ml Balto vynogalima pakeisti vandeniu
 75 ml Vandens
 1 Kaušinio plakiniopaviršiui aptepti
 Žiupsnis druskos
Įdarui
 360 g Virto kumpio šiuo atveju naudojau pjaustytą virtą kalakutienos kumpį, po du sluoksnius kiekvienai empanadai.
 200 g Rukytos šoninės
 600 g Fermentinio sūrio
 12 Džiovintų datuliųpriklauso nuo datulių dydžio, tačiau nepagailėkite jų, tikrai nenusivilsite.
Tešlos paruošimas
1

Sumaišome sausus ingridientus: miltus, papriką, kepimo miltelius ir druską.

2

Kitame inde sumaišome skystus ingridientus: vandenį, vyną ir aliejų

3

Sumaišome skystus ingridientus su sausais.

4

Tešlą galima minkyti rankomis ar kombainu, tai tikria netruks daug laiko.

5

Kai visi ingridientai susijungia, atidame tešlą šiek tiek pailsėti, uždengus rankšluoščiu.

6

Nors dėjome kepimo miltelių, tačiau tešla neiškils, neišsigąskite taip ir turi būti.

7

Pailsėjus tešlai, ją padaliname į 4 lygias dalis. Jei norisi mažesnių pyragų, galima dalinti į daugiau. Šiuo atveju aš dariau 2 dideles empanadas per visą skardą.

8

Iškočiojame tešlą kiek įmanoma ploniau, stengiamės, kad lakštai būtų vienodo dydžio ir formos.

Gaminame pyragą
9

Kaip ir minėjau, šiam įdarui pasiruošimo praktiškai nereikia. Ypač jei nusipirksite jau supjaustytą griežinėliais kumpį ir sūrį. Teks tik supjaustyti datules ir susmulkinti šoninę.

10

Ant kepimo popieriumi patiestos skardos dedame įdarą. Pirmu sluoksniu išklojame, plonais grėžinėliais pjaustytą sūrį, po to dedame kumpį, smulkintą šoninę ir datules (kad šoninė nesukibtų į gabalus, galima ją karpyti tiesiai ant tešlos). Nepamirškite palikti tešlos kraštų nepadengtų įdaru, kad būtų galima sulipinti viršutinį sluoksni.

11

Dabar jūsų pasirinkimas, ar darysite tik 1 sluoksnį ar daugiau, aš rekomenduoju 2 sluoksnius taip įdaras atsiskleis geriau. Antram sluoksniui kartojame viską taip pat, sūris, kumpis, datulės ir šoninė.

12

Kai jau užklojome tiek įdaro sluoksnių kiek norisi, metas sulipdyti pyragą. Tešlos su įdaru kraštelius patepame šiek tiek vandens, taip tešla daug geriau sukibs tarpusavyje. Dedame antrą lakštą tešlos ant viršaus ir apspaudžiame šakute. Dėmesio!!! Tešlos kraštus būtina užsandarinti, kad neišbėgtų įdaras, tačiau taip pat svarbu, padaryti skylutes kad būtų kur išeiti garui. Kitu atveju tešlos vršus išsipūs kaip balionas. Aš net rekomenduočiau ne tik subadyti šakute, bet ir įpjauti peiliu keliose vietose.

13

Pabaigai, aptepame paviršių kiaušinio plakiniu.

14

Kai pyragas sulipdytas, šauname jį į iki 200 C įkaitintą orkaitą ir kepame apie 45 min.

Skanaus!

Ingredients

Tešlai
 450 g Kvietinių miltų
 2 tsp saldžiosios paprikos milteliųgalima ir nedėti
 1 tsp Kepimo milteliųnubrauktas arbatinis šaukštelis
 100 ml Alyvuogių aliejaus naudojau šalto spaudimo ypač tyrą
 75 ml Balto vynogalima pakeisti vandeniu
 75 ml Vandens
 1 Kaušinio plakiniopaviršiui aptepti
 Žiupsnis druskos
Įdarui
 360 g Virto kumpio šiuo atveju naudojau pjaustytą virtą kalakutienos kumpį, po du sluoksnius kiekvienai empanadai.
 200 g Rukytos šoninės
 600 g Fermentinio sūrio
 12 Džiovintų datuliųpriklauso nuo datulių dydžio, tačiau nepagailėkite jų, tikrai nenusivilsite.

Directions

Tešlos paruošimas
1

Sumaišome sausus ingridientus: miltus, papriką, kepimo miltelius ir druską.

2

Kitame inde sumaišome skystus ingridientus: vandenį, vyną ir aliejų

3

Sumaišome skystus ingridientus su sausais.

4

Tešlą galima minkyti rankomis ar kombainu, tai tikria netruks daug laiko.

5

Kai visi ingridientai susijungia, atidame tešlą šiek tiek pailsėti, uždengus rankšluoščiu.

6

Nors dėjome kepimo miltelių, tačiau tešla neiškils, neišsigąskite taip ir turi būti.

7

Pailsėjus tešlai, ją padaliname į 4 lygias dalis. Jei norisi mažesnių pyragų, galima dalinti į daugiau. Šiuo atveju aš dariau 2 dideles empanadas per visą skardą.

8

Iškočiojame tešlą kiek įmanoma ploniau, stengiamės, kad lakštai būtų vienodo dydžio ir formos.

Gaminame pyragą
9

Kaip ir minėjau, šiam įdarui pasiruošimo praktiškai nereikia. Ypač jei nusipirksite jau supjaustytą griežinėliais kumpį ir sūrį. Teks tik supjaustyti datules ir susmulkinti šoninę.

10

Ant kepimo popieriumi patiestos skardos dedame įdarą. Pirmu sluoksniu išklojame, plonais grėžinėliais pjaustytą sūrį, po to dedame kumpį, smulkintą šoninę ir datules (kad šoninė nesukibtų į gabalus, galima ją karpyti tiesiai ant tešlos). Nepamirškite palikti tešlos kraštų nepadengtų įdaru, kad būtų galima sulipinti viršutinį sluoksni.

11

Dabar jūsų pasirinkimas, ar darysite tik 1 sluoksnį ar daugiau, aš rekomenduoju 2 sluoksnius taip įdaras atsiskleis geriau. Antram sluoksniui kartojame viską taip pat, sūris, kumpis, datulės ir šoninė.

12

Kai jau užklojome tiek įdaro sluoksnių kiek norisi, metas sulipdyti pyragą. Tešlos su įdaru kraštelius patepame šiek tiek vandens, taip tešla daug geriau sukibs tarpusavyje. Dedame antrą lakštą tešlos ant viršaus ir apspaudžiame šakute. Dėmesio!!! Tešlos kraštus būtina užsandarinti, kad neišbėgtų įdaras, tačiau taip pat svarbu, padaryti skylutes kad būtų kur išeiti garui. Kitu atveju tešlos vršus išsipūs kaip balionas. Aš net rekomenduočiau ne tik subadyti šakute, bet ir įpjauti peiliu keliose vietose.

13

Pabaigai, aptepame paviršių kiaušinio plakiniu.

14

Kai pyragas sulipdytas, šauname jį į iki 200 C įkaitintą orkaitą ir kepame apie 45 min.

Skanaus!

Ispaniška „Empanada“ su kumpio ir datulių įdaru


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.